Amaroneprovning

Det är få viner som fått den uppmärksamhet som Amarone haft i Sverige på senare år! Allt fler väljer att förkovra sig i detta vin och efter att ha druckit Amarone är det svårt att glömma upplevelsen. Kanske är det det höga priset som gett drycken dess exklusiva rykte, kanske är det den något ovanliga tillverkningsprocessen? Vinet är från Italien och distriktet Valpoliciella ett stenkast från Verona. Innan tillverkningen torkas druvorna som är karakteristiska för området: Rondinella, Corvina Veronese och Molinara. Den sistnämnda används inte för att den tillför så mycket till helheten och andelen Molinara är ofta relativt liten. Corvina har dock en viktig roll och kan anses vara den störst representerade av dessa.

 

Amarone

Före vintillverkningen skall alla druvor torkas samt även i vissa fall angripas av viss röta. Detta ger vinet ett mycket fylligt drag och kan påminna om russin. Vinet är också starkt, minst 14 %, och skall jäsas ut helt samt kan med fördel hållas i lagring i 10-15 år. Man kan dricka Amarone till det mesta, men vinets karaktär förhindrar annars traditionella kombinationer. Till ostar och som fristående vin är detta någonting att testa! Det finns vinprovningar som endast diskuterar detta vin och för många är det en upplevelse att bära med sig!

 

Ripasso

Det går inte att komma närmare ett Amarone än ett Ripassovin. Detta jäser ytterligare en gång med jästresterna från Amaroneproduktionen. Ett Ripasso får därför något högre syra och kan drickas som en subtilare variant av Amarone. Under flera år var namnet skyddat och fick bara användas av ett visst företag, men nu är det fritt att använda för vilken producent som helst. Druvorna i ett Ripassovin är desamma som i ett Amarone och det finns mycket smak att utforska när man jämför Amarone och Ripasso! Priset för dessa buteljer är dessutom något blygsammare än för Amarone, även om det är fråga om exklusivt vin med viss prislapp som följer.